Jalkavkirykmentti 34 23 small
SA-kuva

 

Kollaan taistelut käytiin Kollaanjoella Suistamon pitäjässä Laatokan Karjalassa. Taistelut alkoivat 7. joulukuuta 1939 ja jatkuivat talvisodan loppuun 13. maaliskuuta 1940. Kollaanjoella taisteltiin koko talvisodan ajan. Taistelut jatkuivat tien ja rautatien ympäristössä kiivaina koko talvisodan ajan. Neuvostojoukoilla oli selkeä ylivoima miesten ja kaluston suhteen. Neuvostojoukot tekivät hyökkäyksiä yhtenään ja yrittivät välillä kiertää suomalaisten asemat pohjoisesta tai etelästä. Menetetyt alueet vallattiin takaisin ja suomalaisetkin pyrkivät sivustahyökkäyksillä tuhoamaan vihollista. Neuvostojoukkojen ylivoima oli kuitenkin vääjäämätön, vaikka heidän tappionsa olivat suuret. Rauhan tuleminen 13. maaliskuuta lopetti taistelut.

Kollaa kesti!

Suomalaisia kaatui Kollaalla noin 1300 sotilasta. Neuvostoliiton tappiot olivat arviolta noin 8000.

Aarne Juutilainen "Marokon kauhu" toimi luutnanttina Jalkaväkirykmentti 34:n komppanian päällikkönä ja kapteenina II/JR 34 pataljoonan komentajana muun muassa Kollaanjoen taistelussa. Hän kunnostautui rohkeutensa ja persoonallisen johtamistapansa ansiosta. Juutilaisen yksikössä taisteli muun muassa Suomen kuuluisin tarkka-ampuja Simo Häyhä, joka oli majoitettuna Juutilaisen komentotelttaan Kollaanjoella.

Otteita JR34:n sotapäiväkirjasta ennen aselevon solmimista 13.3.1940.

9.3.-40: Vihollinen edennyt suurin joukoin ja tehnyt hyökkäyksiä jotka torjuttiin. Tykistötoiminta ja ilmatoiminta vilkasta.

10.3.-40: Vihollinen alkanut kaivautua, yritti saartaa oikealta ja vasemmalta.

11.3.-40: Vihollinen saanut uusia voimia. Keskustamme murtui, mutta iltapäivällä vallattiin asemat takaisin.

 

RASTIKUVAUS