wg1049 01 smallSA-kuva

 

17.12.40. Osasto Pajari

7.15 Totesi Lahtisen täh. partio vih:n vetäytyvän Mikonlahden yli itään, mutta toisaalta näytti siltä kuin Välimäkeen olisi kerätty enemmän vih:n voimia.
10.00 Lähtisen täh. ilm: ryssien marssirivistöt kadonneet ja tod. näk. myös tykistö nähty maantiellä marssilla itään päin.
11.15 Klo 10.15 havaittu n. 2 kompp. 6km. aut. 1 hv. + 12 rats. marssivan Ägläjärveltä Tolvajärvelle päin.
11.50 Oma häv. maantien suunnassa hyvin matalalla.
13.30 Kapt. Puhakan ilm: suunniteltu lähettää yksi patl. metsälinjan suunnassa.
15.30 Ilm. Otsolle:
1. Etulinjani ollut yöllä vih:n kanssa jatkuvassa kosketuksessa välittömästi Hietajärven länsipuolella, jossa vih. on vielä pitänyt sitkeästi hallussaan harjannemaastoa. Keskipäivällä on kosketus vih:een heikentynyt ja olen määrännyt edessä olevan I/JR 16 työntämään etulinjaansa Hietajärvelle saakka ja varmistuksensa Hietajärven itäpuolelle. Vahva sissiosasto on minulla paraikaa tiesuunnassa pohj.puolella Ägläjärven saarten yli tulirynnäkkö tehtävällä Ägläjärven kylää vastaan. Oikealle Särkijärven - Pojuvaaran suuntaan tulen vielä tänään lähettämään toisen samanlaisen sissiosaston. Jos joukkojeni tila suinkin sallii, tulen vielä iltayöstä jatkamaan etenemistä päätien suunnassa.
2. Eilisiltapäivän hyökkäys p. 194 maastossa on osoittautunut jälleen yhdeksi verisimmistä ja vih:lle musertavia tappioita tuottaneeksi taisteluksi. Mm. on metsään välittömästi tien pohj.puolella p. 194 kohdalla kaatuneet miltei suljettuun järjestykseen n. 150 vih. Konekiväärejä on jatkuvasti saatu runsaasti, joilla on korvattu myös omia käyttökelvottomaksi menneitä konekiväärejä.
3. Toivon saavani jälleen käyttööni III/JR 16 ja luovuttaa os. T:n käyttöön I/JR 16.
4. Kaksi panssarivaunua jälleen vallattu.
16.15 Kapt. Lahtinen ilm: 20-miehinen vih. partio hyökännyt ja lyötiin.
18.30 Kapt. Puhakan ilm: I p. edennyt Jylmäkänlahden korkeudelle suurempaa vastarintaa kohtaamatta. Eteneminen jatkuu. Annettu käsky Lahtiselle aamuyöstä hyökätä aikaisemmin ilmoitettuun tavoitteeseen. Linjaa 193 itään tulee myöskin yksi porukka etenemään. Saarelaiselle annettu käsky edetä Heinälammelle (pohj.) ja sieltä vaikuttaa Särkijärven suuntaan varmistusosastolla ja Lammassärkän suuntaan häirintäosastolla.
19.10 Ilm. os. T:lle; Etujoukkoni I/JR 16 taistelussa vih:n kanssa Jylmäkänlahden korkeudella. Riennän pääjoukkoni kanssa etujoukon tueksi. Tien pohj. ja eteläpuolella sissiosastomme paraikaa toiminnassa tavoitteena Ägläjärvi - Pojusvaaran korkeus. Krh. ammukset lopussa, niitä saatava keinolla millä tahansa ja pikavauhdilla eteen.
19.20 Os T:n tiedoitus: Sotasaaliiksi saadut kunnossa olevat hv:t saadaan heti alistaa etulinjan käyttöön. Miehistöksi täällä olevat hv.kompp:n miehet. Häikäilemättömään käyttöön.
20.25 Ilm. os. T:ltä:
1. Rintamavastuun vaihtoa lykätään.
2. Pääasia on nyt lyödä tarpeeksi suurilla voimilla.
3. Kaikki Tolvajärven voimat alistetaan teille.
4. Uskon, että tarpeeksi suurella nopeudella ja tarmolla toimimalla voitte korjata sen sadon, joka voidaan saavuttaa toimimalla Pojasjärveä vastaan siitä kaakkoon.
5. Kiinnitän huomioni metsälinjaan.
6. Miehistön viimeiset voimat on käytettävä hyväksi häämöttävän suuren voiton saavuttamiseksi.
7. Tiedoksenne saatetaan, että Loimolan suunnassa omat joukot ovat voittaneet ja etenevät nyt perääntyvän vih:n kintereillä Kollasjoen itäpuolella.
22.10 Kapt. Puhakan ilm: hv:t pelkkää romua. Krh ammuksia ei ole.
22.20 Luutn. Jääskeläinen ilm: omat joukot edennett Välimäelle saakka taisteltuaan ja hajoitettuaan aikaisemmin ilm. vih:n partion. Kapt. Puhakan ilm: uusi patl. juuri edennyt etulinjan korkeudelle, vilkas taistelu alkanut, lähempiä tietoja ei ole toistaiseksi.
22.25 Käsky Lahtiselle: edettävä päävoimilla tien suunnassa Ägläjärvelle ja pienemmillä osilla kylän länsipuolella järven ylitse, pyrkien yhteyteen omien voimien kanssa. Pääasia on sitominen, joskin tuhoaminen lopulta on kyseessä.

18.12 00.10 Luutn. Alanko ilmoittaa: linjalla Särkijärvi - Ägläjärvi kovia taisteluita. Vih. hyökkäsi, mutta lyötiin. Tst. hiljentynyt. ErP 112 ei ole vielä yhtynyt leikkiin, mutta valmistautuu.
00.40 Otson tiedoitus: ev.luutn. Pajari ylennetty everstiksi pvm:llä 17.12.39.

 Tolvajärven - Ägläjärven taisteluissa Suomen vahvuus oli n. 4000 sotilasta, joista kaatui 630 ja haavoittui 1320. Neuvostoliiton vahvuus oli 20 000 sotilasta (139. D) jota vahvennettiin 75. divisioonalla. Neuvostoliiton tappiot olivat yli 4800 kaatunutta, yli 1500 haavoittunutta ja 2300 kadonnutta. Sotasaaliina Suomalaiset saivat mm. 59 panssaroitua ajoneuvoa.

 

RASTIKUVAUS